linkedin

LinkedIn: Οδηγός Επιβίωσης

Το LinkedIn είναι ένα social media site επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002, αλλά ξεκίνησε επίσημα στις 5 Μαΐου του 2003.

Τα εγγεγραμμένα μέλη του LinkediN έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον προσωπικό επαγγελματικό τους προφίλ, να συνδεθούν με άλλους χρήστες, να αναζητήσουν εργασία, αλλά και να δημιουργήσουν πελατολόγιο.

Αν δεν έχετε ακόμα προφίλ ή σελίδα στο LinkedIn, είναι καιρός να αποκτήσετε για να αποκομίσετε όλα εκείνα τα επαγγελματικά οφέλη από τα social media είτε είστε επιχείρηση ή άτομο που ψάχνει δουλειά.

Μέλη στο LinkedIn

Το site είναι διαθέσιμο σε 20 γλώσσες. Σήμερα θεωρείται το πιο επιτυχημένο site επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, μετρώντας περισσότερους από 200 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες.

Υπερτερεί σημαντικά έναντι των κύριων ανταγωνιστών του Viadeo με 55 εκατομμύρια χρήστες και XING  με 12 εκατομμύρια χρήστες. Είμαι μέλος και στο Viadeo που έχω την αίσθηση πως ακόμα παραμένει ακατοίκητο καθώς και στο γερμανόφωνο XING, που όπως καταλαβαίνετε δεν αποτελεί την αγορά στόχο μου γιατί στοχεύει μόνο σε γερμανόφωνους. Δεν σας το συστήνω, εκτός και ενδιαφέρεστε για τη Γερμανική ή Γερμανόφωνη αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια ετήσια Έρευνα του 2012 για τη συμπεριφορά των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου- ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πάνω από 511.291 χρήστες του LinkedIn βρίσκονται στη Ελλάδα το 2012. Ένας πρόχειρος υπολογισμός φέρνει των αριθμό των χρηστών σε 700.000 περίπου για το 2014.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα η χρήση του LinkedIn θα αυξάνετε συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της επαγρύπνησης των χρηστών για καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Χαρακτηριστικά του LinkedIn

linkedin

Το LinkedIn χαρακτηρίζεται από ποικίλες λειτουργίες με κυριότερες τις παρακάτω:

 • τη δημιουργία και την παρουσίαση του προφίλ των μελών,
 • τη δυνατότητα λεπτομερούς παρουσίασης της εργασιακής εμπειρίας και αναλυτικού του εκπαιδευτικού υπόβαθρου
 • τη δυνατότητα καταχώρησης προσωπικών πληροφοριών και ενδιαφερόντων
 • τη δικτύωση και την αλληλεπίδραση με τα συνδεδεμένα μέλη,
 • τη δυνατότητα παροχής συστάσεων (endorsement) από συναδέλφους, συνεργάτες και γενικότερα μέλη του δικτύου με τα οποία είναι κανείς συνδεδεμένος
 • τη δημοσίευση και το διαμοιρασμό αναρτήσεων, παρουσιάσεων, βιογραφικών κλπ.

Διακρίσεις LinkedIn

To 2007 κέρδισε δύο βραβεία στον ετήσιο θεσμό Webby Awards στις κατηγορίες Services (υπηρεσίες) και Social Networking  ή Κοινωνική Δικτύωση στα Ελληνικά.

Το LinkedIn σε αριθμούς

277 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες ανά την υφήλιο

50 εκατομμύρια συστάσεις (endorsements) την εβδομάδα

30 εκατομμύρια φοιτητές πανεπιστημίων είναι μέλη

3 εκατομμύρια εταιρείες έχουν δημιουργήσει σελίδα στο LinkedIn

33% των μοναδικών επισκέψεων από κινητά και κινητές συσκευές

2 νέα μέλη προστίθενται στο LinkedIn ανά δευτερόλεπτο

 Πηγη: LinkedIn

LinkedIn Εργαλεία Επιτυχίας

TrueSocialMetrics

Για τους αναλυτικούς τύπους, το TrueSocialMetrics προσφέρει μια τεράστια γκάμα εργαλείων και δεδομένων για να μετρήσετε την διείσδυση και την αποτελεσματικότητα του LinkedIn για σας και την επιχείρηση σας.

Buffer

Μια εφαρμογή για προγραμματισμό των ενημερώσεων και των κοινοποιήσεων σας σε όλα τα social media. Ίσως να σας φανεί χρήσιμη εάν δεν θέλετε να είστε 24 ώρες στον υπολογιστή για να κάνετε δημοσιεύσεις στο Facebook, twitter και στο LinkedIn.

 

LinkedIn Συμβουλές Επιτυχίας

linkedin

LinkedIn Tip 1. Χτίστε το δικό σας brand name
Νέες εποχές, νέα μέσα επικοινωνίας αλλάζουν τους κανόνες για τo χτίσιμο (brand building) και ορατότητα (brand visibility) του ονόματός  σας, της επιχείρησης σας ή της φίρμας σας.

LinkedIn Tip 2. Απoκτήστε νέους πελάτες
Τα νέα social media προσφέρουν εξελιγμένα εργαλεία εξεύρεσης νέων πελατών, όπως η καλλιέργεια και η followers. Το LinkedIn είναι το κοινωνικό δίκτυο με το υψηλότερο μέσο εισόδημα χρήστη, ενώ από τους περίπου το 45% είναι decision makers.

LinkedIn Tip 3. Σύσφιξη σχέσεων με πελάτες
Μπορείτε να ενημερώνετε τους followers της σελίδας σας και να τους απαντάτε σε ερωτήσεις ή παράπονα για το προϊόν σας. Οι ενημερώσεις στη σελίδα της επιχείρησής σας, θα φαίνονται άμεσα ως updates στους followers.

LinkedIn Tip 4. Κάντε νέες γνωριμίες
Η αναζήτηση νέων προμηθευτών και συνεργατών μπορεί να γίνει μέσα από groups και companies στο LinkedIn. Τα groups αποτελούν σημαντική ευκαιρία για επέκταση του δικτύου σας. Μπορείτε να εισάγετε το email σας και αναζητήσετε από το email άτομα για να συνδεθείτε στο LinkedIn

LinkedIn Tip 5.Συνδέστε τον LinkedIn στο site σας
Συνδέστε το λογαριασμό σας στο LinkedIn με το twitter account, το blog σας και άλλα social media, συγχρονίστε τα update σας, ανεβάστε περιεχόμενο, όπως slideshows και αυξήστε, με τον τρόπο αυτό, το traffic της σελίδας της επιχείρησής σας στο LinkedIn.

Επίσης πολύ καλό θα ήταν να φτιάξετε ένα social linkwheel για να παίρνετε backlinks πίσω στο site σας. Αυτό γίνετε εάν συνδέσετε το Google Plus με το LinkedIn και αυτό με το Tumblr. Έτσι κάθε φορά που δημοσιεύετε κάτι στο Google Plus, αυτό πηγαίνει και στο LinkedIn και μετά στο Tumblr.

LinkedIn Tip 6. SEO
Αναζητώντας στο google μια μάρκα προϊόντος, μια εταιρία και ιδιαίτερα έναν επαγγελματία με το όνομά του, το προφίλ του στο LinkedIn εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της google. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με τη σελίδα μιας επιχείρησης στο Facebook.

To LinkedIn είναι ιδανικό για χτίσιμο backlink, για SEO και για traffic.

Θετικά και αρνητικά του LinkedIn

linkedin

Θετικά του LinkedIn

Αν νομίζεις ότι το το LinkedIn είναι απλώς ένας τρόπος για να μαθαίνεις  που εργάζονται οι πρώην συμφοιτητές σου και οι παλιότεροι συνάδελφοί σου κάνεις λάθος. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το facebook και το twitter παραμένει το πιο επαγγελματικό εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης.

1. Είναι επαγγελματικό

Αν και έχει κουμπιά like και share, απευθύνεται στον επαγγελματία και στην επιχείρηση, τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός.

2. Μπορείς να ανεβάσεις το βιογραφικό σου

Με την ελπίδα να βρεις δουλειά. Η ανεργία είναι στο 57% στους νέους και ίσως έχεις κάποια ελπίδα να κερδίσεις στο τζόκερ μέσω LinkedIn!

3. Έχει συγκεκριμένη στόχευση

Είναι ένα Niche site και είναι αποκλειστικά στοχευμένο στην αγορά εργασίας, μεταπτυχιακών, ακαδημαϊκών κλπ. Δεν χάνεσαι μέσα στο λαό του facebook, μπορείς να υποβάλεις το βιογραφικό σου σε χιλιάδες εταιρείες και να ελπίζεις για πράσινη ανάπτυξη!

Αρνητικά του LinkedIn

1. Είναι πολύ αργό

Πολύ αργά παν τα ζα σχετικά με τη δημιουργία νέων συνδέσεων και νέων γνωριμιών σε σύγκριση με τα άλλα social media, facebook, twitter και google plus. Το ίντερνετ τρέχει πολύ γρήγορα και κανείς δεν σας περιμένει. Η μέθοδος με το email και η επιβεβαίωση είναι απαρχαιωμένη

2. Είναι πολύ επίσημο

Μετά από 5 χρόνια πανεπιστήμιο, σώμα ορκωτών λογιστών, Λονδίνα και επιχειρήσεις, κατάλαβα ότι όλα αυτά είναι παπ@ριές. Η πολύ επισημότητα μου τη σπάει, θέλω κάτι πιο αληθινό και πιο καθημερινό, ειδικά στο personal branding.

3. Είναι niche site

Δεν είναι για όλο τον κόσμο, και ενώ ο Πρωθυπουργός έχει YouTube και twitter που είναι του λαού, δεν έχει LinkedIn και οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν θα αποχτήσει. Από άποψη traffic και SEO είναι β εθνική. Τη στιγμή που έχω 5 εκατομμύρια Έλληνες στο Facebook δεν θα πάω να κλειστώ στο LinkedIn!

Τη στιγμή που έχω 5 εκατομμύρια Έλληνες στο Facebook δεν θα πάω να κλειστώ στο LinkedIn!

Οδηγός LinkedIn για αρχαρίους

Δημιουργήστε ένα εκπληκτικό Profile

Όπως τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και το Linkedin φιλοξενεί το προσωπικού σου προφίλ. Μια σελίδα όπου περιέχει πληροφορίες όπως την επαγγελματική εμπειρία και τις ικανότητές σου.

Παρόλα αυτά, αντίθετα με άλλα κοινωνικά δίκτυα, είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώσετε πλήρως το προφίλ σας με όλες τις πληροφορίες σας, ειδικά αν ψάχνετε δουλειά. Το Linkedin βαθμολογεί με 0-100% ανάλογα με το πόσο το έχετε συμπληρώσει. Όσο πιο κοντά στο 100% το φτάσετε, τόσο πιο πιθανό να βγείτε στα αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης.

Για να αγγίξετε το 100% χρειάζεται να συμπληρώσετε τις παρακάτω πληροφορίες:

 • Τομέας δουλειάς και ταχυδρομικός κώδικας
 • Τωρινή δουλειά με περιγραφή
 • Δύο ακόμη θέσεις δουλειάς
 • Εκπαίδευση
 • Τουλάχιστον 5 skills
 • Φωτογραφία προφίλ
 • Τουλάχιστον 50 connections
 • Περιγραφή (A summary)
Δημιουργήστε Connections
Όμως για να συγκεντρώσετε τα 50 connections που αναφέρθηκαν νωρίτερα, θα πρέπει να επεκτείνετε το δίκτυό σας στο Linkedin. Είναι εύκολο. Το ίδιο το Linkedin έχει αλγορίθμους που το κάνει σχεδόν αυτόματα.
Πρώτα, θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από αναζητήσεις για να βρείτε ανθρώπους που γνωρίζετε με βάση το όνομα. Μπορείτε να το κάνετε μέσω της μπάρας αναζήτησης στην κορυφή κάθε σελίδας. Πατήστε “Connect” δίπλα στο όνομα των χρηστών ώστε να τους προσθέσετε στο δίκτυό σας. Μαζί με την αίτηση μπορείτε να στείλετε και ένα προσωπικό μήνυμα ώστε να κάνετε την αίτηση πιο προσωπική.
Εφόσον θα έχετε αρκετά Connections, πηγαίνετε στο “People You May Know”. Εκεί ο αλγόριθμος που λέγαμε, θα εμφανίσει χρήστες που πιθανώς να γνωρίζετε ή να έχετε κοινούς φίλους και ενδιαφέροντα. Αυτοί οι χρήστες έχουν ένα βαθμό δίπλα τους. Άτομα που έχετε ήδη ως connection είναι “1st degree”. Χρήστες που ακόμη δεν έχετε βρει αλλά συνδέονται με χρήστες που έχετε ως “1st degree”, αναφέρονται ως “2nd degree”. Με τον ίδιο τρόπο πηγαίνει μέχρι “3rd degree”.
Θα μπορούσατε επίσης, να προσθέσετε και τις επαφές σας από το e-mail σας. Πηγαίνοντας στο “Import Contacts” δίνετε πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες e-mail όπως το Gmail.
Εγγραφείτε σε Groups


Τα Linkedin Groups είναι χώροι όπου μπορούν επαγγελματίες να κοινοποιούν υλικό, να ζητούν συμβουλές, να ψάχνουν ή να δημοσιεύουν θέσεις για δουλειά αλλά και να δικτυώνονται με άλλους χρήστες. Τα Groups μπορεί να  αφορούν εταιρείες, οργανισμούς, κοινότητες και πολλά άλλα.Προσοχή. Τα Linkedin “Groups” δεν σχετίζονται με τα “Companies”.
Υπάρχουν πάνω από 1.3 εκατομμύρια Groups όπου σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Πολλά από αυτά απαιτούν να δοθεί έγκριση από τον υπεύθυνο προτού μπείτε. Παρόλα αυτά, σχεδόν το 1/3 αυτών είναι ανοιχτά για όλους.Όταν θα έχετε εξοικειωθεί με τα Groups, μπορείτε να δημιουργήσετε και δικό σας. Θα είστε ο ιδιοκτήτης του Group, αλλά θα μπορείτε να προσθέσετε και group manager και moderator όπου θα είναι υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία του.
Κάντε like σε Companies


Ακριβώς όπως εσείς έχετε προσωπικό προφίλ στο Linkedin, έτσι πολλές εταιρείες επιλέγουν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στο κοινωνικό δίκτυο. Με παρόμοιο τρόπο με τα Facebook Fan Pages, μπορείτε να ακολουθείτε και να μαθαίνετε νέα από τις εταιρείες αυτές.Στις σελίδες των εταιρειών θα βρείτε γενικές πληροφορίες, λίστα με τους εργαζόμενους και ανακοινώσεις.
Πολλές είναι αυτές που επιλέγουν να ανακοινώνουν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα επιτρέπουν την αίτηση για την θέση αυτή μέσω του Linkedin.Όταν ακολουθήσετε μία εταιρεία, θα βλέπετε τις ανακοινώσεις της στην αρχική σας σελίδα, μαζί με αυτές των Connections.
Αν ενδιαφέρεστε να βάλετε την δική σας εταιρεία στο Linkedin, το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο σας προτείνει να βάλετε τις παρακάτω πληροφορίες:
 • Θα πρέπει να έχετε στο προσωπικό σας προφίλ την θέση στην εταιρεία αυτή
 • Το εταιρικό e-mail θα πρέπει να το έχετε προσθέσει και στο προσωπικό σας προφίλ και να έχει εγκριθεί
 • Θα πρέπει να ενώσετε το προφίλ σας με την σελίδα της εταιρείας. Αφού την δημιουργήσετε, στο σημείο όπου προσθέτετε την επαγγελματική σας εμπειρία, θα σας δίνετε η δυνατότητα επιλογής αυτής της εταιρείας
 • Θα πρέπει να έχετε φτάσει το προφίλ σας στο 50%
 • Να έχετε αρκετά Connections
Βρείτε δουλειά στα Jobs
 
Η αναζήτηση δουλειάς και τα εργαλεία που παρέχονται είναι ένα από τα χρησιμότερα χαρακτηριστικά του Linkedin. Κάθε μέρα και περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνουν τους χρήστες να στέλνουν την αίτηση για δουλειά μέσω του Linkedin, καθώς είναι ευκολότερο στη χρήση γι’ αυτούς.
Πηγαίνετε στην καρτέλα “Jobs”, όπου θα βρείτε όλες τις δυνατές επιλογές. Μπορείτε να κάνετε σύνθετη αναζήτηση για πιθανές δουλειές με λέξεις κλειδιά, τίτλο, περιοχή, εταιρεία και μισθό. Σώστε  τα αποτελέσματα για να τα δείτε αργότερα ή ακόμη και τα στοιχεία που βάλατε στην αναζήτηση για μελλοντικές δουλειές.
Ως εργοδότης, μπορείτε να προσθέσετε θέση εργασίας με 295$ / 30 ημέρες. Υπάρχουν πακέτα που συμφέρουν περισσότερο στην τιμή. Από τη στιγμή που θα την δημοσιεύσετε, δε θα φαίνεται μόνο στα αποτελέσματα της αναζήτησης, αλλά και στην καρτέρα “Careers” στην σελίδα της εταιρείας σας.
Τέλος, άτομα που ψάχνουν υποψήφιους εργαζόμενους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το “find a talent” στο Linkedin, αλλά θα πρέπει να αναβαθμίσουν το προφίλ τους σε premium έκδοση.
Δημοσιεύστε Updates
 
Αντίθετα από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, το υλικό που δημοσιεύεται στο Linkedin συνηθίζεται να είναι σχετικό με διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Να το έχετε υπόψιν αν επιθυμείτε να μοιράζεστε υλικό με άλλους.
Μπορείτε να μοιράζεστε υλικό από διαφορετικά σημεία. Είτε από το Linkedin.com είτε από εξωτερικά site. Αν δημοσιεύσετε ένα status update, θα εμφανιστεί στην αρχική σελίδα, αλλά και στο προφίλ σας κάτω από το “activity feed”. Επίσης αν συμμετέχετε σε συζητήσεις σε Linkedin Groups, μετράνε ως updates.
Σε site όπως το The New York Times, μπορείτε να δημοσιεύετε άρθρα στο προφίλ σας απλώς πατώντας το κουμπί με το σήμα του Linkedin.
Πολύτιμα Applications
 
Εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες του Linkedin να διαμορφώσουν το προσωπικό τους προφίλ. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε την εφαρμογή WordPress, έτσι ώστε κάθε φορά που θα κάνετε ένα άρθρο στο blog σας, να εμφανίζεται και στο προφίλ σας στο Linkedin. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με το SlideShare με τις παρουσιάσεις σας.
Προσπαθήστε να θυμάστε πως όλες οι εφαρμογές, ζητούν πρόσβαση σε κάποια από τα προσωπικά σας δεδομένα όπως το όνομά σας ή την θέση που εργάζεστε. Παρόλα αυτά, όλες οι εφαρμογές υπόκεινται στους κανόνες προσωπικού απορρήτου του Linkedin.
Κινητό ή  Mobile
 
To Linkedin έχει εφαρμογή για το iPhone, iPad, Android, BlackBerry, Windows και Palm. Η εφαρμογή είναι βολική στο να ανανεώνετε το status update σας ή στο να ελέγχετε συζητήσεις που γίνονται σε κάποιο Group, αλλά δυστυχώς υστερεί πολύ στο κοινωνικό κομμάτι.
Αν είστε σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού, στείλτε του με e-mail το link του προφίλ σας ή ακόμη και απευθείας πρόσκληση  αφού τον βρείτε στο Linkedin. Έτσι θα μεγαλώνει συνεχώς το κοινωνικό σας δίκτυο.
Τέλος, μπορείτε να κατεβάσετε και τα Connections στο κινητό σας τηλέφωνο για να τα χρησιμοποιήσετε εκτός διαδικτύου κάποια άλλη στιγμή.
Αναβαθμίστε τον λογαριασμό σας!
 
Αφού εξερευνήσετε το δωρεάν Linkedin, ίσως θελήσετε να αναβαθμίσετε τον λογαριασμό σας σε premium ώστε να έχετε κάποιες επιπλέον λειτουργίες. Ξεκινώντας από 15.95$ τον μήνα, το Linkedin προσφέρει διαφορετικά πακέτα για εταιρείες, άτομα που ψάχνουν δουλειά και recruiters.
Ένα από τα κυριότερα στοιχεία του premium λογαριασμού, είναι ότι μπορείτε να στείλετε InMail σε κάποιον χρήστη. InMail είναι η δυνατότητα να στείλετε προσωπικό μήνυμα σε κάποιον που δεν είστε συνδεδεμένοι. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επικοινωνείτε με άτομα που έχετε στα Connections σας, αλλά όχι με τους υπόλοιπους. Ακόμη και στον premium λογαριασμό, τα InMails είναι περιορισμένα. Ενδεικτικά, στο απλό πακέτο, επιτρέπει 3 InMails τον μήνα και στο Full επιτρέπει 25 τον μήνα. Οπότε επιλέξτε με προσοχή που θα στείλετε InMail.
Τέλος, οι premium λογαριασμοί έχουν πρόσβαση σε περισσότερα αποτελέσματα στις αναζητήσεις όπου μπορεί να είναι τεράστιο πλεονέκτημα για κάποιον recruiter. Επίσης έχει πρόσβαση σε επιπλέον εργαλεία για αποθήκευση και οργάνωση του προφίλ αλλά και πλήρη λίστα με τα άτομα που βλέπουν το προφίλ σας στο Linkedin.

LinkedIn Πηγές:

Άλλοι Οδηγοί Social Media

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

ZHTHSTE PROSFORA DIGITAL MARKETING-1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop με το Genesis Theme Framework.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας

Δωρεάν Μαθήματα SEO Αξίας 129€

seo-google

Πάρτε εντελώς δωρεάν τον οδηγό βίντεο μαθημάτων αξίας 129€ SEO GOOGLE Πρώτη Σελίδα. Είναι πολύ συνετό να αφιερώνετε το 20% του χρόνου και των πόρων σας στην προσωπική σας εκπαίδευση και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Γραφτείτε σήμερα στα βίντεο μαθήματα εντελώς δωρεάν!

seo-web-design

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares